Uzay aracı döndü; astronotlar uzayda mahsur kaldı!

Boeing’in Starliner uzay aracı, dünyaya geri dönüşünü tamamladı ancak astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kaldı.

Bu etkileyici geri dönüş, aracın otonom modda yol almasını ve inişinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağladı ancak, Dünya’ya gelmesi gereken astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams dönüş yolculuğunda yer almadı.

NASA ENDİŞELİ!

Starliner’ın 5 Haziran’da Cape Canaveral’dan havalanmasının ardından yaşadığı teknik aksaklıklar, NASA’nın araçla ilgili güvenlik endişelerini artırdı. Kapsülde yer alan helyum sızıntısı ve itici güçlerdeki sorunlar, astronotları eve getirmek için çok riskli olduğunu ortaya koydu. NASA, bu nedenle astronotların SpaceX’in Crew Dragon aracıyla şubat ayında dönmelerini kararlaştırdı; böylece ISS’deki kalış süreleri sekiz ayı bulacak.

NASA sözcüsü, Starliner’ın başarılı inişinden memnun olduklarını belirtti fakat başlangıçta planlandığı gibi gerçekleşmediğini ekledi. Dönüş uçuşu yaklaşık altı saat sürdü ve paraşütler, cumartesi günü yerel saatle 23:01’de New Mexico’daki White Sands Uzay Limanı’nda inişi yavaşlatmak için kullanıldı.

NASA: ASTRONOTLARIN MORALİ İYİ

NASA, astronotların morali konusunda olumlu bir tablo çizdi ve aileleriyle düzenli iletişim halinde olduklarını açıkladı. NASA’nın Ticari Mürettebat Programı Yöneticisi Steve Stich, “İkili, işlerine büyük bir tutku ile bağlı. Starliner’ın güvenli bir şekilde geri dönmesi önemli bir adım ancak görevimizi planladığımız gibi tamamlayamadık!” dedi.

TEKNİK AKSAKLIKLAR BOEING’E KÖTÜ BİR İMAJ ÇİZDİ

Bu, Boeing’in Starliner uzay aracının mürettebatla gerçekleştirdiği ilk test uçuşuydu ve yaşanan teknik aksaklıklar Boeing için büyük bir darbe oldu. Kapsülde yaşanan sorunlar, mühendisler tarafından uzun süre araştırıldı ancak aracın astronotları güvenli bir şekilde taşıyamayacak düzeyde olduğu bildirildi.

BOEING’DEN PRESTİJ KAYBI

NASA’nın yetkilisi Joel Montalbano, Boeing’in başarılı iniş için takdir ettiği çalışmalar hakkında bir basın toplantısı düzenleyerek açıklama yaptı ancak, Boeing’in ekibinin basın toplantısında yer almaması dikkat çekti.

Starliner’ın bu tür sorunlar yaşaması, Boeing’in itibarını yeniden kazanma çabalarını zorlaştırdı ve şirket, finansal kayıplar yaşadı. SpaceX’in astronotları taşıyacak planlanan fırlatışıyla birlikte, Starliner’ın yaşadığı aksaklıklar ve Boeing’in gelecekteki adımları merak konusu oldu. NASA, Boeing’in uzay araçlarına olan bağlılığını sürdürmeye kararlı; zira Amerikan uzay programının güvenliği ve çeşitliliği, ülkenin uzun vadeli uzay hedefleri açısından kritik öneme sahip.

NASA yöneticisi Bill Nelson, Starliner’ın mürettebatlı görevler için tekrar kullanacağına dair güvenini koruyor olsa da Boeing’in gelişmelerle ilgili yapacağı analizler ve programın gelecekteki yönelimi, uzay araştırmalarında yaşanan bu son aksaklıkların ne denli etkili olacağını belirleyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir