Türkiye’nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek kemer barajı olacak Artvin’deki Yusufeli Barajı’nda hazırlıklar sürat kesmeden devam ediyor.
Temeli 26 Şubat 2013’te atılan barajın gövde inşaatı tamamlandı.
Öte yandan ilçe merkezi ile köylerde yaklaşık 5 bin konut, 270 iş yeriyle 9 bin 430 dönüm tarım toprağı de su altında kalacak.
153 hektar alan elde edildi
7’nci sefer taşınan ilçenin yeni yerleşim yerinde 24 milyon metreküp hafriyat ve 11 milyon metreküp dolguyla 153 hektar alan elde edildi.
3 başka bölgede, 10 etap halinde sürdürülen yeni yerleşim yerindeki altyapı çalışmalarıyla hükümet konağı, emniyet, jandarma, adliye, birinci ve ortaokul, lise, müftülük, öğretmenevi üzere kamu binalarında ise sona gelindi.
520 köy konutu inşa edildi
Su altında kalacak Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Etraflı, İşhan ve Meşecik köylerinde yaşayan vatandaşlar için de yeni yerleşim üniteleri kuruldu.
Çalışmalar kapsamındaki 7 farklı köyde yöresel mimaride, 2’şer katlı çağdaş konutlar yapıldı.
2 etap taşınmaya hazır
İHA’nın transferine nazaran; toplam 520 köy konutu inşa edilen bölgede alt ve üst yapı ile bina ve etraf düzenleme çalışmaları tamamlanırken 2 etap taşınmaya hazır hale getirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, bölgede devam eden çalışmaları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
“Zorlu süreçlerin artık sonuna gelindi”
Bütün kurumların el birliği içerisinde çalıştığını belirten Aslan, “Yusufeli’nde uzun vakittir sürdürülen kuvvetli süreçlerin artık sonuna gelindi. Yusufeli’nde 1 ve 3’üncü bölgelerde şu anda taşınmaya mani bir durum yok. Zati vatandaşlarımız da taşınmaya başladı. Fakat biz gerek etraf nizamı olarak gerek yeni taşınan vatandaşlarımızın birtakım ufak tefek gereksinimleri, talepleri oluyor onları da çözerek ilerlemek için her hafta Yusufeli’nde oluyoruz.
Bakanımız Sayın Murat Kurum’un talimatlarıyla bütün çalışmaları bir takvime bağladık. Bütün kurumlar el birliği, güç birliği yaparak çalışmalara devam ediyoruz. Yusufeli üzere çok kıymetli bir proje hem barajıyla hem de yeni yerleşim yeriyle hayata geçmiş oldu” diye konuştu.
“El birliği ile de tamamlamaya çalışıyoruz”
Vatandaşların ömrünü zorlaştıracak durumların ortadan kaldırılması için yetkili firmalara müddet verildiğini söz eden Aslan, “Burada karşılaştığımız ufak tefek sıkıntılar oluyor. Bunlar taşınmaya mani değil. Lakin dikkat edilmesi gereken, vatandaşın ömrünü pürüz olmasa bile zorlaştıracak durumlar oluyor. Bir yahut iki sene evvel yapılan imalatlarda ufak tefek tekrar gözden geçirilmesi gereken durumlar oluyor. Yeni taşınan yapılarda bu stil durumlar oluyor.
Şunu da söz etmek istiyorum; bırakın yine bir ilçe taşınmasını, vilayetimizde yahut ilçemizde bir binadan öbür binaya taşınma sürecinde bile birtakım zorluklarla karşılaşırız. Kornişin vidası düşer, camı kapanmaz, çöp kutusu nerededir üzere ufak meselelerle karşılaşılması çok doğaldır. Yusufeli’nde de bu şekil sıkıntılar var. Toplumsal manada bir kadro ilgilenilmesi gereken vatandaşların talepleri var. Bunların hepsini inceliyoruz, en süratli müddette tamamlanması için müddet veriyoruz. El birliği ile de tamamlamaya çalışıyoruz. Bakanlarımız da an an takip edip, bilgi alıyor” dedi.