Dijital içerik platformu Netflix bu yıl en çok abone düşüşleri ve borsadaki rekor kayıplarla konuşuldu. Dijital devin yeni ataklarının şirketteki büyük gerilemeyi durdurup durduramayacağı ise merak konusu.
Dijital içerik platformu Netflix büyük abone kayıpları ve mali problemlerle baş etmeye çalışıyor. Meseleler karşısında yeni usuller geliştirmeye çalışan şirketin geleceği ise soru işaretleri ile dolu.
Netflix ikinci çeyrek sonuçlarına nazaran büyük dijital platformlar ortasında abone kaybeden tek platform olurken şirket ayrıyeten en çok abonesi olan servis unvanını da yitirdi. Gözler şirketin yeni açıklanacak reklamlı abonelik atılımında olsa da uzmanlar bunun geç kalmış olabileceğini düşünüyor.
Şirket 2022’nin birinci üç ayında evvelki yıla nazaran 200 bin abone kaybetmişti. Bu kayıp ikinci yılın ikinci çeyreğinde yıllık 970 bin düzeyine ulaştı. Arka arda iki çeyrekte de abone kaybı yaşayan platform toplam 220,7 milyon abonesi olduğunu bildirdi.
BORSADA BÜYÜK KAYIP
Bu negatif datalar ABD borsalarındaki ayı piyasası ile de birleşince şirketin payları sene başından bu yana yüzde 62 paha kaybetti. Yılın başında Nasdaq borsasında 597 dolar düzeyinden süreç gören paylar yıl içerisinde 162 dolara kadar gerilerken bu haftayı 226 dolarla kapattı.
Yılın birinci çeyreğine ait bilançosunu açıkladığında yatırımcılarını şoka uğratan şirket on yıl içinde birinci kere abone kaybı bildirmişti. Lakin ikinci çeyreğe ait 2 milyonluk abone kaybı beklediğini bildiren şirketin bu kaybı 1 milyondan az açıklaması yatırımcıları kısmen de olsa rahatlattı. Yeniden de hem Netflix’in payları hem de abone kaybı şirketin ve dijital platformların geleceği açısından soru işareti yaratmaya devam etti.
REKABET TAHTTAN ETTİ
Son abone sayısı açıklamasıyla Netflix’in pazardaki liderliği de kaptırdığı görüldü. Yapılan açıklamalara nazaran, Disney’in yayın platformlarının toplam abone sayısı 221 milyona ulaşarak 220 milyon abonesi olan Netflix’i tahtından etti.
Netflix’in yaşadığı sıkıntıların başında rekabetin artması ve şirketin güçlü rakipleri karşısında tutunamaması geliyor. Yaşar Üniversitesi İktisat Kısmı öğretim üyesi Dr. Anıl Aba da Netflix aboneliğinin sinemaseverler için çok kıymetli olmadığı, şirketin yaşadığı meselelerin altında ağır rekabetin yattığı görüşünde.
Konuyu Sozcu.com.tr’ye kıymetlendiren Aba, “Netflix’i çökerten sebeplerin başında artan rekabet geliyor. 10 sene evvel Netflix rakipsizdi; bugün Hulu, Prime Görüntü, Peacock, Exxen, Disney+, HBO Max üzere birçok rakibi var. Bu rekabet izleyicileri de sıkıştırıyor. Yalnızca Netflix’e abone olmak bütçenizi sarsmaz lakin hepsine birden abone olmak sizi zorlar” yorumunda bulundu.
Her platformun kendine özel, öbür platformlarda olmayan dizileri ve sinemaları olduğunu belirten Aba, “Dolayısıyla, izleyiciler bir noktada karar verip bir ya da birkaç platform seçmek zorunda kalıyor. Bu durumda piyasaya yeni ve kaliteli içeriklerle giren platformlar avantajlı oluyor” dedi.
Aba, “Netflix’teki kalburüstü birden fazla diziyi izleyenler aboneliğini iptal edip yeni bir platforma geçiyor. Şunu da eklemek gerekir ki Netflix’in içerik portföyü küçülüyor. Evvelce izlediğiniz bir sürü düzgün dizi ve sinema, lisans muahedeleri yenilenmediği için, platformdan kaldırılıyor. Tüm bunların Netflix’in düşüşünü fiyatlardan daha güzel açıkladığını düşünüyorum” diye konuştu.
Aba ayrıyeten şu değerlendirmelerde bulundu:
“Diğer platformlar yavaşlayarak da olsa hala abone sayılarını arttırmaya devam ediyor. Bunların birçok Netflix’ten geçenler. Kesim bir doygunluk noktasına ulaşmak üzere, tahminen de ulaştı. Pazar hisseleri bir istikrara oturduktan sonra rekabet, platformların birbirlerinden abone çalmasıyla ilerler. Temel yabanî rekabeti o vakit göreceğiz. Orta vadede, her vakit olduğu üzere, birileri ayakta kalacak birileri iflas edip başkaları tarafından satın alınacak.”
REKLAM ATILIMI İŞE FAYDA MI?
Tüm bu problemlere karşın platform yaşadığı kayıpların bir formda üstesinden gelmeye çalışıyor. Şirket şu sıralarda parola paylaşımını ortadan kaldırmayı hedefliyor ve reklam tabanlı bir plan üzerinde çalışıyor.
Netflix içeriklerinde halihazırda reklam bulunmuyor. Reklamlı içerik pek çok kullanıcı açısından fiyat ödenen platformların mantığına alışılmamış görünürken şirket kârlılığı korumak için bu yol konusunda ısrarcı. Ayrıyeten bu formülü kullanan öteki platformlar da mevcut. Şirket ise bu mevzu ile ilgili planı 2023’ün başlarında açıklamayı hedefliyor.
Netflix evvelki ay Microsoft’u reklam yayınlamaya yardımcı olan teknolojik ortak olarak duyurmuştu. Bloomberg’in savına nazaran ABD’de Netflix’in yakında çıkacak olan reklam dayanaklı paketi aylık 7 ila 9 dolar ortasında olabilir. Teze nazaran şirket ayrıyeten saate yaklaşık dört dakikalık reklam satmayı hedefleyecek. Lakin şirket bu argümanları reddederken hala plan üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
Son olarak Netflix, Snapchat’in çatı şirketi Snap firmasının reklam konusunda en değerli isimleri Jeremi Gorman ile Peter Naylor ile anlaştığı, reklam operasyonları için bu isimlerle çalışacakları duyuruldu.
‘NETFLİX GEÇ KALDI’
Reklamlı içerikler konusunda da değerlendirmede bulunan Aba şirketin bu mevzuda geç kalmış olabileceğini belirtti. Aba, “Reklamsız içerikte ısrar etmesinin Hastings’in bir yanılgısı olduğu düşünülüyor. Mesela Hulu ve Peacock’ın uygulama içinde reklam verdiği daha düşük fiyatlı paketleri epeydir var. Fiyat ve hizmet farklılaştırması ispatlanmış bir kâr maksimizasyonu prensibidir. Netflix bunu yapmakta çok geç kaldı” dedi.
Aba son olarak “Bu saatten sonra reklamlı abonelik seçeneği Netflix’i kurtarır mı? Emin değilim. Zira hem içerik portföyü hem abone sayısı hem yepyeni içerik kalitesi açısından çok geriledi Netflix. Bölüm de çok daha rekabetçi. Olağan kaideler altında CEO’nun değişmesi lazım lakin şirketin kurucu ortağı CEO olunca zor” değerlendirmesinde bulundu.