SELMAN CÖMERT
Rus kozmonotların kutlama yaptığı Milletlerarası Uzay İstasyonu, Rusya dahil beş iştirakçi uzay kuruluşu tarafından kullanılıyor; ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı.
Ajans, kozmonotlar Oleg Artemyev, Denis Matveev ve Sergei Korsakov’un doğu Ukrayna’daki Rusya Federasyonu’nu uyduları Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bayraklarını kaldırırken çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.
Roscosmos, Telegram iletileşme uygulamasında “Bu, Luhansk bölgesinin işgal altındaki bölgelerinin sakinlerinin sekiz yıldır beklediği hasret duyulan bir gün” diye yazdı. Roscosmos, “3 Temmuz 2022’nin sonsuza dek (Luhansk Halk Cumhuriyeti) Cumhuriyeti tarihinde kalacağına inanıyoruz” sözlerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Çatışmaların şiddetlendiği ve Ukrayna tarafından ‘son kale’ olarak tanımlanan Luhansk kenti büsbütün Rusların denetimine geçti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun zafer ilanını ise Ukrayna başkanı Vladimir Zelenskiy doğruladı.
Kaybettiği toprakları geri kazanma kelamı veren Ukrayna, askerlerinin hayatlarını kurtarmak için bölgedeki son kalelerinden çekildiğini söyledi. Kiev, birliklerinin uzun menzilli Batı silahlarının yardımıyla bir karşı taarruz başlatmak için yine toplanacağını söyledi.