Üniversiteden öğrenciye kiralık çadır: Bu şekilde eğitim mümkün değil

6 Şubat’ta Maraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından bölgedeki bir çok üniversite bu akademik yılda da online eğitim kararı aldı.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ise bir çok üniversiteden farklı olarak mimarlık ve mühendislik fakültelerinde yüz yüze eğitim yapılmasına karar verdi. Üniversitenin bu kararı öğrencilerin barınma sorununu da beraberinde getirdi.

KYK yurdunun hasar görmesi nedeniyle öğrenciler barınma için NATO çadırlarına yönlendirildi ve öğrencilerden bunun karşılığında 570 lira ücret alındı.

Çadır alanında bulunan duş yerlerinin kapısı yok, hijyen durumu ise tartışmalı.

ÖĞRENCİLER NATO ÇADIRLARINA YÖNLENDİRİLDİ, ÜCRET PEŞİN ALINDI

İskenderun’da bulunan Muhyiddin İbni Arabi KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nun depremde hasar görmesi nedeniyle öğrenciler, 2 Ekim’de başlayacak akademik yıl öncesi şehir merkezinin dışında bulunan NATO çadır kampına yönlendirildi. Yaklaşık 25 metrekarelik 10 kişilik çadırlarda ve kapısı olmayan ortak tuvalet ve banyolarda kalması istenen öğrencilerden 570 lira çadır ücreti peşin alındı. Ayrıca okula ulaşım için ayarlanması planlanan servisler konusunda da bir belirsizlik yaşandığı öğrenildi.

Üniversite okulun eğitime hazır olduğunu belirtse de öğrencilerin ulaştırdığı görüntülerde okulun hala hasarlı olduğu görülüyor.

OKUL EĞİTİME HAZIR MI?

Yaşanan durum sonrası öğrenciler CİMER’E başvurdu ancak çözüm odaklı bir cevap alamadı. Afet Yönetim Topluluğu da Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleştirmek istedi ancak bakanlığın özel kaleminden başka kimse ile görüşemedi. Öte yandan üniversite yönetimi ise dün okulun eğitime hazır olduğuna dair resmi sosyal medya hesaplarından açıklamada bulunurken, öğrencilerin Gazete Duvar’a ulaştırdığı görüntülerde ise okulun durumunun eğitime hazır olmadığı belirtildi.

Üniversitenin derslik alanları, eğitim için hazır değil.

‘HERKES ENDİŞELİ VE SIKINTI YAŞIYOR’

Mühendislik bölümü öğrencisi, “Mühendislik ve bazı bölüm öğrencilerine yüz yüze eğitim kararı aldılar. Civardaki bir çok üniversite online eğitime geçmesine rağmen bu karar alındı. Öğrencilerin hepsinin kalacak yer sıkıntısı var. Şehrin içi yaşanacak durumda değil. Her yer moloz. Deprem bölgesindeyiz. KYK yurdu ağır hasar aldığı için bize tahsis edilen yer NATO kampı. Bunun için ücret de aldılar. NATO çadırları şehrin çok dışında. Servis ayarlamaya çalışıyorlar ancak henüz servis ayarlayamadılar. 10 kişilik çadırlardan bahsediyoruz. Talebimiz online olması yönünde. Yüz yüze eğitim dolayısıyla barınabileceğimiz bir yer yok. Banyo tuvalet ortak alanda ve çadırların dışında. Herkes endişeli ve sıkıntı yaşıyor”

‘SERVİS KONUSUNDA DA BİR GELİŞME YOK’

Başka bir öğrenci ise akademik yıl boyunca barınacağı koşulları şu sözlerle anlattı; “Çadırlar 10 kişilik olacak. 10 kişi 5 dolap var. Her dolabı iki kişi kullanacak. Tuvaletler, konteyner tuvaletler. Kapıları bile yok. Bizden bunlar için para aldılar. Her ay da almaya devam edecekler. Böyle bir ortamda yaşamak ne kadar hijyenik olabilir? Isıtmanın klima ile olacağını söylediler. Klima da ne kadar ısıtabilir bilmiyorum. Şehrin çok dışında bir alandan bahsediyoruz. Servis konusunda da bir gelişme yok. ‘Ayarlamaya çalışıyoruz’ dediler. Burada öğrenim görebilmemin imkanı yok. Son sınıf öğrencisiyim. Bitirme projem için okula gitmem gerekiyor. Okula gitsem nasıl geri döneceğim bilmiyorum. İnternet sıkıntısı var. Telefonun çekip çekmediğini bilmiyoruz. Çalışma masası yok. Priz var mı bilmiyoruz”

‘ONLİNE EĞİTİME GEÇİLMELİ’

“Mecburen orada kalacağım çünkü şehirdeki kiralar fahiş durumda. 12-13 bin lira kiralardan bahsediyoruz. Öğrenci bu kirayı karşılayamaz” diyen öğrenci, online eğitime geçilmesi gerektiğini vurguladı. Öğrenci, “Rektöre kalsa, söz konusu çadırlar beş yıldızlı çadırlar. 10 kişinin 25 metrekare alanda yaşadığı bir yer ne kadar sağlıklı ve hijyenik olabilir? Online eğitime geçilmesi gerekiyor. Uygulamalı eğitimimiz de yok. Kendileri lüks villalarında yaşayabilirler ama öğrenciler o çadırlarda yaşayamaz. Kesinlikle online eğitime geçilmeli” diye konuştu.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir